Kvinna i kimonoJapaner är inte bara bra på att klä ut sig. De är även bra på att klä upp sig – ja, på att klä sig över huvud taget. För den som är intresserad av mode, eller av kläder i bra kvalitet, är det ett måste att känna till några japanska märken.

Japan är ett spännande land på många sätt. Inte minst har landet en spännande historia, både i närliggande tid och längre tillbaka i tiden. Som turist i Tokyo slås man av att alla kända klädmärken, t.o.m. Fjällräven, har butiker i staden. Man slås även av att det finns så många subkulturer, av att folk är så välklädda, och av att folk lika gärna kan klä sig i det senaste modet som i traditionella kimonos eller yukatas. Japaner älskar det som är nytt, men de älskar även traditioner.

Till skillnad från Sverige finns det en levande textilindustri i Japan, vilket gör att det faktiskt inte är särskilt svårt att klä sig till 100 % i kläder som är ”Made in Japan”, även om det inte är säkert att detsamma kan sägas om plaggen. För att klä sig från topp till tå måste man

Japaner är inte rädda för att gå sin egen väg, samtidigt som de respekterar traditionen. Ett bra exempel på detta är Tatsuo Horiuchi, en 76-årig man som skapar konstverk i klassisk japansk stil med hjälp av en dator. Men han använder inte något rit- eller bildbehandlingsprogram, utan kalkylprogrammet Excel. Man kan säga samma sak om japanskt mode. Det bygger ofta på gamla traditioner och principer, men är samtidigt påfallande modernt.

Det är faktiskt japanska tillverkare som bl.a. Evisu som ligger bakom trenden med vintagejeans. När jeansnördar började reagera på att kvaliteten på denimtyget i byxorna försämrades började de själva köpa in denim av hög kvalitet, startade egna märken och sydde jeans som påminde om de allra första modeller som lanserades under sent 1800- och tidigt 1900-tal. Snart hängde också de stora tillverkarna på.

Nanamica är en annan tillverkare som blandar gamla traditioner med ny teknik. Kläderna är det perfekta valet för den som vill ha kläder med samma funktionalitet som friluftskläder från Haglöfs eller The North Face, men med ett mer klassiskt och elegant snitt. Vill du vara skyddad från vädrets makter i en trenchcoat med goretex-membran, då är Nanamica helt rätt val för dig. Nästan alla deras kläder tillverkas dessutom i Japan.

Men allt handlar inte om att skapa plagg som ser ut som de gjorde förr. Det finns även japanska designers som tänjer på gränserna. En av de mest kända är Rei Kawakubo.

Comme des Garçons

Säg japanskt mode och de flesta tänker nog på på Comme des Garçons. Detta märke startades 1973 av den självlärda designern Rei Kawakubo. Märket har idag flera linjer, och Kawakubo har dessutom designat kläder till H&M. De linjer som är mest kända är de lättillgängliga, som Shirt och Play, men från början handlade CdG om antimode, och i stor utsträckning gör det fortfarande det. Detta har å andra sidan gjort att märket varit oerhört trendigt, i perioder.