Trodde du att militärkläder bara är sådan man tar på sig på en maskerad för att klä ut sig? Då får du allt tänka om – militärmodetrenden är nämligen här för att stanna, och har faktiskt varit här längre än du nog kunnat ana.

militär camouufalgeEn av vårens hetaste trender går i militärens tecken och just nu är inget trendigare än att shoppa loss på ett par militärbyxor online eller rent av en ny bomberjacka som snyggt kombineras med femininare inslag. Till exempel skriver man hos Nyheter24 hur vårens militärtrend har en tydlig feminintwist där midjan sätts i fokus vilken ramas in snyggt av bälte nertill i byxan och en snygg croptop. Det som tilltalar i denna klädtrend är nämligen blandningen mellan det strikta militäriska tillsamman med den enkla rena femininiteten i en enkel topp som snyggt kombineras med bomberjackan som är på återintåg i vårt mode. Och visst hat militärtrenden också synts tidigare. Våren 2010 skrev till exempel modemagasinet Elle om hur man på enklast vis följde denna – och det är liknande vad man skrev då som gäller i år.

Militära influenser i många kläder

Att tro att denna sprudlande militärtrend som nu råder är helt och hållet ny är något missvisande. Vi kvinnor har länge inspirerats av det manliga militärkläderna, och det började redan innan tiden då det var okej för kvinnan att ens bära byxor. Rent historiskt sett är det till exempel tack vare just att militärkläder i det civila blev en populär trend på tidigt 1900-tal som banat väg för kvinnor i byxor. Men det är långt fler kläder än så som har sin grund i militärens uniformer, och det är något som bland annat Damernas Värld skrivit om. Visste du till exempel att det var tack vare militären som den första t-shirten gjordes eller att det var en militärkofta som inspirerade till den numera klassiska Chanel koftan? Militären har dock haft fler influenser än så och för att nämna några kan också kängorna, pilotjackan och pilotbrillorna nämnas – plagg och accessoar som idag främst syns i modet och inte hos militären, men utan militären hade de inte funnits.