Utbudet av träningskläder är större än någonsin. Får de oss att träna mer? Eller blir träningen åtminstone roligare?

Kvinna på gym

Idag kan man köpa träningskläder nästan överallt: på H&M, på Lindex, på Ica Maxi. Det säljs mer träningskläder än någonsin tidigare, och priserna är låga. De flesta plagg som säljs är gjorda i syntetmaterial, som är relativt billiga, torkar snabbt och transporterar bort fukt från kroppen. Det här är inte minst viktigt när man tränar utomhus, i lite kallare väder. Om kläderna inte andas kommer man nämligen att bli nedkyld. Om man inte gillar kläder i syntetmaterial kan man istället välja ull, som också andas. Ull är dessutom antibakteriellt, vilket gör att kläderna inte luktar. Utbudet av träningskläder i ull är dock inte alls lika stort som när det gäller syntetmaterial, framför allt inte när det kommer till byxor.

Om man tränar inomhus spelar det mindre roll om man väljer kläder i syntet eller i andra material. Många som styrketränar föredrar kläder i bomull, eftersom de minskar risken att man glider på bänkar eller maskiner. Även risken för att man skulle slinta med skivstången minskar något.

Svårt med storleken?

Det kan dock vara svårt att hitta träningskläder om man är större eller mindre än genomsnittet. En som kan vittna om detta är kvinnan som intervjuas i den här artikeln. Det behöver inte handla om att man är överviktig, det kan handla om att man är kort men bredaxlad. Framför allt är det svårt om man bor i en mindre stad, där det kanske bara finns en sportbutik som säljer några märken. Det finns nämligen sportkläder för de flesta kroppsformer, även om man inte hittar dem i alla butiker. Det kan bli nödvändigt att ge sig ut på nätet för att hitta plaggen, vilket inte känns helt tryggt för alla. Om man köper från en svensk nätbutik har man dock alltid rätt att returnera varan, eftersom Distanshandelslagen gäller.