Den stora högtiden för de som gillar att klä ut sig är Halloween. Det finns de som planerar ett år i förväg. Hör du till dem?

Halloween är en högtid som har importerats till Sverige ganska nyligen, och det finns goda skäl till detta. Det finns inga högtider på hösten, så oavsett hur högtiden hade firats hade den varit välkommen i Svea rike. Men det som gör Halloween speciellt är att den för många handlar om att klä ut sig.Flicka i enkel men effektiv Halloween-sminkning

Halloween har importerats till Sverige från USA, men som det mesta i det landet kommer den ursprungligen någon annanstans ifrån. Traditionen kommer ursprungligen från brittiska öarna, där man under förkristen tid trodde att de avlidnas andar kunde vakna till liv vid slutet av hösten. Traditionen att klä ut sig ut vid denna tid på året är mycket gammal. Den nämns i en skriftlig källa från 1585, men den kan vara betydligt äldre än så. Kanske klädde man ursprungligen ut sig för att efterlikna andarna.

Utvandringen från Irland och Skottland, där firandet av de avlidna var starkast, till USA gjorde att Halloween blev en tradition där också. I Sverige, där högtiden har firats på olika sätt i ungefär 20 år, förknippar vi slutet av oktober framför allt med att klä ut sig till häxor, vampyrer och andra skräckinjagande figurer. I USA har man däremot enda sedan 30-talet klätt ut sig till figurer från fiktionens värld. På Wikipedia finns t.ex. ett foto från 60-talet av två barn utklädda till Batman och Robin.

Influenser från Mexiko

Firar man Halloween och vill klä ut sig kan man alltså välja mellan att klä ut sig till en zombie eller något annat skräckinjagande, eller så kan man hämta inspiration från Mexiko. Dia de los Muertos är en högtid som blir alltmer uppmärksammad utanför Mexiko, och som är förknippad med en egen estetik. Den senaste Bondfilmen, Spectre, börjar i Mexiko på just denna dag. Vill man sminka sig enligt stilen kan man följa instruktionerna i videoklippet nedan.